Užice

Koliko ste puta prošli pored užičkog Starog Grada?

Koliko ste puta poželeli da ga posetite?

Koliko ste puta bili na njemu?

U današnjem modernom Užicu baš taj Stari Grad je najlepše mesto sa najlepšim pogledom. Opasan je rekom Đetinjom sa tri strane a ispod njega se nalazi i stara hidrocentrala koja se zvala ,,Centrala pod gradom”.

Godine 1900. u rad su puštene Seimens-ove mašine i tako je Užice prvo na Balkanu dobilo električnu energiju po Teslinim principima polifaznih struja. To se desilo samo 4 godine nakon što je sagrađena prva takva centrala na svetu na Nijagari.

Užice je za vreme Drugog svetskog rata 1941. godine uspelo da postane jedina slobodna teritorija u okupiranoj Evropi. Užička republika po svom nastanku je bila prst u oku okupatorima i trajala je oko dva i po meseca. Za to vreme u republici je potpuno organizovan život, u trezoru Narodne banke pronađeno je 55 miliona dinara uz pomoć kojih je republika mogla funkcionisati. U banci je bio i glavni štab Užičke republike, a danas se u zgradi banke nalazi Narodni muzej u Užicu sa istoimenom postavkom.

Prošetajmo kroz najveći grad najvećeg okruga u Srbiji, osetite erski duh Užica i uživajte u gradu koji se sa razlogom vekovima nazivao malim Carigradom.