Sarajevo

Mistično Sarajevo se nalazi na pravoj sponi istoka i zapada. To je grad koji je tokom svoje istorije sa pravom nazivan evropskim Jerusalimom, grad koji ne diskriminiše ni jednu veru i u kom ćete se prošetati pored svetinja četiri najveće svetske religije. Duh ovako izmešanog stanovništva mora biti drugačiji zbog ovog miksa kultura koji se ovde događa. Grad takvog duha je jedno vreme bio i miljenik Beča pa su se baš ovde pre više od 130 godine vozili prvi tramvaji u Evropi, a kada se ispostavilo da je stanovništvo nakon godinu dana prihvatilo ovu novotariju onda su raskopani Beč i Pešta za postavljanje tramvajskih šina. Najlepšu zgradu koja se nalazi u Sarajevu su takođe izgradili Austrougari, to je gradska vijećnica i nalazi se na samom ulazu u Sarajevo. Opet sa druge strane narod je osećao veliki pritisak novih vladara u Bosni i nikako nije mogao da se pomiri sa činjenicom da Austrougari vode glavnu reč. Tako je nastala i omladinska organizacija koja je imala cilj da uz pomoć buna, ustanka, atentata zbaci austrougarsku vlast. Ta organizacija se zvala Mlada Bosna.

Na Vidovdan 1914. Mlada Bosna pravi radikalni potez. Tada je u posetu Sarajevu došao prestolonaslednik Franc Ferdinand sa suprugom Sofijom. Iz drugog pokušaja atentata Gavrilo iz principa pištoljem na mestu ubija njih dvoje, a jedini preživeli putnik u kolima je bio general Oskar Poćorek koji se nije dobro proveo u kasnijim susretima sa Srbima. Po izvršenju atentata Austrougarska kreće u rat protiv Srbije, general Poćorek gubi bitke na Ceru i Kolubari i tada odlazi u penziju. Mesto atentata se nalazi ispred Principovog mosta i taj mikro lokalitet će Vam sigurno biti više nego interesantan.

Doživite rekonstrukciju događaja koji je obeležio svet u ovom jednodnevnom izletu, prošetajte Baščaršijom, uzmite desetku upola s lukom, probajte pite ispod sača, a ako ostane mesta i po neki zaliveni kolač poput baklava, urmašica, tufahija… Kada to sve okusite, možete reći da ste bili pravo u Saraj’vu.