Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je vekovima u narodu bio poznat kao manastir sv. Save iako on nije zadužbinar ove bogomolje, već njegov bratanac, sveti kralj Vladislav. Nakon smrti sv. Save u Bugarskoj njegove mošti su prenete baš u ovaj manastir koji će kasnije postati najbitniji srpski manastir uz Studenicu.

Kralj Vladislav je crkvu sagradio kao svoju grobnu crkvu po uzoru na oca Stefana Prvovenčanog i dedu Stefana Nemanju tako da se ćivot sa moštima ktitora manastira takođe nalazi u crkvi.

Sveti Sava je još za vreme života od strane naroda smatran za živog svetitelja i kada su njegove mošti prenete u Mileševu, ovaj manastir postaje centar svih verskih pitanja i okupljanja. Narod je smatrao da njegove mošti imaju isceljujuće moći tako da su se nad njima molili ljudi raznih veroispovesti, a ne samo hrišćani pravoslavci. Nalazio se na bitnom karavanskom putu i oko manastira se odvijao i društveni život putnika i lokalaca, a kako je trgovine bilo sve više razvio se i jedan veliki manastirski trg nedaleko odatle. Taj manastirski trg se sada zove Prijepolje i ima skroz drugačiji izgled danas.

Posetite Mileševu i Prijepolje sa našom agencijom i otkrijte zbog čega je muzej ovog grada nagrađivan više puta u evropskim okvirima i pogledajte kako izgleda muzejska kolekcija najpoznatijeg čoveka koji je ovde rođen, Vlada Divca.