3 u 1

Omiljeni krug koji gosti na Zlatiboru prave za vreme odmora na našoj divnoj planini je upravo put koji će Vas odvesti u obilazak Stopića pećine, Sirogojna i vodopada u Gostilju.

Kada dođete u pećinu shvatićete da je priroda Zlatiboru dala brojne blagodeti. Stopića pećina je jedna od najuređenijih pećina u regionu i zaista kada uđete unutra videćete zbog čega iz godine u godinu sve veći broj gostiju posećuje ovaj lokalitet. Uređena, široka i osvetljena staza će Vas odvesti do čuvenih bigrenih kada koje su formirane u pećini, a koliko su one atraktivne dokazuje da smo 2016. godine imali gosta koji je osvojio prvu nagradu na svetskom Wikimedia konkursu fotografija iz prirode. Nakon što vidimo ove nesvakidašnje kade u pećini ćemo pogledati i jedan podzemni vodopad koga formira Trnavski potok koji protiče kroz pećinu.

Nedaleko od pećine se nalazi možda i najpoznatije selo Zlatiborskog okruga. Ovo selo nije poznato samo u okrugu ili regionu već ima i svetsku slavu. Slavu su mu doneli čuveni džemperi iz Sirogojna koji su izlagani na svim svetskim meridijanima od Njujorka do Tokija. Pletilje iz Sirogojna su toliko poznate da imaju i svoj muzej koji možete posetiti u ovom selu.

Ipak muzej koji najviše pažnje odvlači je prvi muzej na otvorenom u Srbiji. To je muzejska postavka koja se prostire na 5 hektara i nikoga ne ostavlja ravnodušnim. To je jedan vremeplov kroz koji ćemo zajedno proći i koji će nas vratiti u drugu polovinu 19. veka i prvu polovinu 20. veka. Tu ćemo proći kroz tipičnu porodičnu zadrugu tog vreme i imaćete priliku da makar malo steknete utisak o tome koliko je nekada bilo teško, a opet i jednostavno živeti bez nekih novotarija koje mi danas koristimo na svakom koraku.

Na samom kraju ovog izleta idemo u rodno selo Dimitrija Tucovića i u njemu obilazimo čuveni vodopad. Vodopad u Gostilju ima pad od 20 metara i predstavlja pravu atrakciju na kraju ovog izleta. Oko vodpada su uređene pešačke staze i park gde se putnici opuštaju uz zvuk vodopada u kome se prema narodnom predanju i vile kupaju.